Kendervaj Készítése (Az indiai SZENT GHEE)

Ghee és kannabisz rügyek

GHEE KÉSZÍTÉSE

Sok indiai recept megkívánja a ghee használatát. A Ghee tisztított vaj. Indiában ezt vízi bivaly vajából készítik, de bármilyen vaj megteszi. A ghee-t keleti elődeink találták fel, mint egy mód a vaj avasodásának meggátlására a hűtés hiányában. A helyesen elkészített ghee szobahőmérsékleten vagy mérsékelten hűvös helyen több hónapig eltartható anélkül, hogy megromlana. Enyhén csípős tejkaramella íze van, ami annál kevésbé hangsúlyos, minél jobban meg van szűrve.

A ghee készítésének két alapvető módszere van: a fölözés és az ülepítés. A fölözési módszer elvégezhető fél kiló vagy több friss vaj hevítésével egy serpenyőben közepesen alacsony hőmérsékleten, de elég melegen ahhoz, hogy felforrjon és a tetején habot képezzen. Ezt a habot egy kanállal le kell szedni a felszínről, és eltávolítani. Az enyhe forralást folytatni kell, és további fölözést kell csinálni, amíg nem jelenik meg több hab. Lehet, hogy szükséges lesz a serpenyő szögben való megbillentésére, hogy az utolsó habdarabokat eltávolítsuk. A maradék vajzsír a ghee. Öntsük egy üvegbe, amíg folyós, zárjuk le és hűvös helyen tároljuk. Ha hűtőszekrényben tároljuk, még tovább eltartható. Az ilyen típusú ghee-nek erős tejkaramella íze lesz.

Ahhoz, hogy a másik módszerrel készítsünk ghee-t, egy wok javasolt, de bármilyen lábas megteszi. Ha wokot vagy öntött vas serpenyőt használunk, abszolút tisztának kell lennie. Ellenkező esetben a ghee megfeketedik és fém ízű lesz. A wok megtisztításához tegyünk egy maréknyi sót és egy kis saláta olajat az edénybe és súroljuk ruha vagy papírtörölköző segítségével. Ismételjük meg friss sóval és olajjal, míg nem jelenik meg több oxid a törölközőn. Soha ne használjunk vizet a wok vagy öntöttvas serpenyő tisztításához.

Olvasszunk meg fél vagy egy kiló vajat a wokban közepesen alacsony hőmérsékleten. Hagyjuk a megolvadt vajat egy kicsit főni lassú tűzön. Fehér részecskék fognak felúszni a felszínre. Gyakori kevergetéssel biztosítsuk, hogy semmi ne ragadjon le az aljára. Végül a vaj elkezd kifutni. Vegyük le a wokot a tűzhelyről és hagyjuk állni körülbelül öt percig. Ezalatt az idő alatt a fehér részecskék az aljára süllyednek. Amikor leülepedtek, öntsük a ghee-t egy üvegbe. Ha a ghee tisztább formája szükséges, le lehet szűrni, amíg meleg többrétegű tüllhálón keresztül. Minél jobban le van szűrve, annál kevésbé lesz tejkaramella íze.

A főző ghee színe enyhén sötétebb az aranynál. Ha ennél sötétebbé válik, a wok vagy edény túl forró. Amíg fő a ghee, gőz távozik el belőle. Kevesebb mennyiségű lesz a ghee, mint az eredeti mennyiségű vaj.

Akár sózott, akár sótlan vajat is használhatunk a ghee készítésére. A só és más nem-zsír tisztátlanságok azok a részecskék, amiket eltávolítunk. Az édes vaj drágább, mint a sós termék, és, hacsak nem a hűtőben tartjuk, hajlamos arra, hogy gyorsabban megavasodjon. Az avas vajból készült vajnak szörnyű íze van és ártalmas. Ha sótlan vajat használunk a ghee készítésére, a visszamaradt anyagnak sötét színe lesz és erős tejkaramella íze. Ez elég ízletes, ha mézzel összekeverjük. Ha sós vajat használunk, a visszamaradt anyag túl sós lesz a fogyasztásra


KENDERVAJ KÉSZÍTÉSE (AZ INDIAI SZENT GHEE)


Olvasszunk meg fél kiló vajat serpenyőben. Adjunk ehhez több uncia (28,35g) jól átrostált marihuánát. Süssük és kevergessük lassú tűzön egy pár percig, amíg a vaj át nem veszi a fű zöldes színét. Öntsük át a vajat egy finom szűrőn. Amíg öntjük, tartsuk a leveles anyagot a serpenyő egyik sarkában egy evőkanállal. Billentsük meg enyhén a serpenyőt és préseljük erősen a pépet, hogy annyi vajat kinyomjunk belőle, amennyit lehet. Egy kis hőt használhatunk a pép alatt, hogy segítsen a vajnak jobban kifolyni. Szűrjük le a megmentett vajat, ami a serpenyő alacsonyabb sarkában gyűlik össze. Ha egyáltalán nem akarunk törmeléket a vajban, akkor át kell, hogy szűrjük egy darab muszlinon, vagy többrétegű tüllhálón keresztül. Ha azonban ezt elvégezzük, az aktív vajból sokat elveszíthetünk, mert felszívódik a szűrő anyagban. Ne dobjuk el a leveles anyagot. Még mindig figyelemreméltó gyantát tartalmaz. Beáztathatjuk tejben vagy vodkában és mézzel, vagy cukorral édesíthetjük, hogy ízletes és hatásos italt kapjunk. Forró tejet vagy vodkát is használhatunk, hogy megmentsük a kendervajat a szűrő ruhából.

További átrostált levelet melegíthetünk a leszűrt kendervajban, ha nagyobb hatóerőt óhajtunk. Az első adag kendervaj nagy része felszívódik a második adag fűben. Szűrjük és mentsük meg, mint az előbb, és próbáljunk meg annyi kendervajat visszanyerni a pépből, amennyi lehetséges. Újra, a tej vagy vodka ital elkészíthető belőle.

Öntsük a kendervajat egy üvegbe, zárjuk le és hűtőben vagy fagyasztóban tároljuk. Ha ghee-t használtunk, hűvös szekrényben is tarthatjuk hűtőszekrény híján. A kendervaj nagyon hosszú ideig eltartható a hűtőszekrényben, ha vizet öntünk a tetejére. A víznek és a kendervajnak ki kell hűlnie, mielőtt ezt megtesszük, hogy megelőzzük a vaj leválását és felszínre úszását. A víz a vaj tetején marad és oxigén pajzsként fog működni.

Egy egyszerűbb és potensebb kendervajat készíthetünk olvasztott vaj vagy ghee összekeverésével hasissal vagy hasis olajjal a fű helyett. Nem szükséges a keveréket addig melegíteni, mint amikor füvet használunk. Csak melegítsük és keverjük amíg az összes hasis vagy olaj fel nem oldódik a vajban. Mivel ez igen könnyen oldódik, annyi hasis vagy olaj adható hozzá, ahogy a szakács óhajtja. Továbbá nincs üledékes pép amivel törődni kellene. Csak oldjuk fel és keverjük össze a hozzávalókat és kész is van a tárolásra.

Kérlek segítsd munkánkat egy megosztással! Köszönjük!

forrás: egy lelkes követőnk küldte a receptet

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük