Miért a kender a világ egyik legkirályabb növénye?

A kender kétszer annyi rostot termel, mint a pamut, kétszer annyi etanolt, mint a kukorica és négyszer annyi papírt, mint a fák, miközben sokkal kevesebb vizet és növényvédő szereket használ, és megköti a talajt.

Nem utolsósorban a kender egy egészséges superfood és gyógyászati alapanyag is!

Történelmi gyorstalpaló

Úgy gondolják, hogy a kender az első növény, amelyet az emberek a rostszál termesztésére használtak, már 8000 évvel ezelőtt is. Minden civilizáció használta ruházati cikkekhez, vitorlákhoz, gyógyászathoz és kötelekhez, sőt a piramisok építésében is szerepe volt.

Az amerikai függetlenségi nyilatkozat első tervezeteit és az első Bibliát is kenderpapírra nyomtatták. George Washington és Thomas Jefferson kendergazdálkodók voltak, az amerikaiak pedig kenderben fizettek adót.

Aztán az 1920-as években a DuPont megvásárolta a kenderrost-feldolgozó géphez fűződő összes jogot, és azonnal a nejlon szabadalmaztatása után megsemmisítette őket. Nem sokkal ezután a kender tartalékokat megsemmisítették és betiltották Amerikában.

A kender nemcsak elavulttá tenné a nejont, hanem mindenféle terméket és iparágat elavulttá tesz, ezért volt sokáig jogellenes, kivéve a második világháború alatt, mivel jelentős alapanyagként szolgálta a szövetségeseket és az amerikai hadigépezetet.

Az alábbiakban hét olyan iparág található, amelyeket jobb és sokkal fenntarthatóbbá lehetne tenni a kenderrel!

Textil

A pamut nem király! A kender növények kétszer annyi rostot termelnek hektáronként, mint a pamut, körülbelül egytized vizet és sokkal kevesebb növényvédő szert használva.

A kenderből készült ruházat és egyéb textil is sokkal tartósabb, mint a pamut, tehát hosszabb ideig tart, és ritkábban kell cserélni.

A kender rost háromszor erősebb, mint pamut, és légiesebb is. Nagy az UV sugárzás védő és szűrő hatása.

Papír / karton

A kender akár négyszer annyi papír alapanyagot tartalmaz, mint a fa hektáronként, újra termesztéséhez mindösszesen csak 4-6 hónap szükséges, szemben a fák újbóli vágásra érdemes 6-8 évével.

Ráadásul a kender akár hétszer újrahasznosíthatóbb, összehasonlítva a háromszor újrahasznosított fa rostmasszával!

Otthon „teremtés” építés

A kender tégla és a kender forgácslap könnyebb és jobban szigetelő és szigetelhető (főleg kender szigeteléssel), mint a fa, és ami a legjobb, nem igényel erdőirtást.

Kártevőkkel szembeni védelme magas, penészgátló, lélegző, nem bocsájt ki mérgező anyagokat, és még a CO2-t is kiszívják a légkörből miközben termesztik hozzá az alapanyagot!

Biodízel

A kendermag lehet a leghatékonyabb és leginkább környezetbarát növény a biodízel rendelkezésre bocsátására!

A kender kevésbé termékeny talajban is termeszthető, kevesebb műtrágyával és kevesebb vízzel, mint a jelenleg alkalmazott legtöbb kultúrnövény. A növény felhasználható fenntartható biomassza etanol előállításához.

A kender négy havonta 10 tonna biomasszát termel hektáronként, míg a kukorica évi kétszer 4 tonnát hektáronként!

Műanyag

Az elhasznált olaj fele műanyag gyártására megy el. Noha mindannyian elismerhetjük, hogy általában kevesebb műanyagot kellene használnunk – különösen az egyszer használatos, eldobható műanyagokat -, a kender műanyag sokkal jobb megoldás, mint a kőolaj alapú műanyag, mivel 100% -ban biológiailag lebontható és újrahasznosítható!

Étel

A kendermag táplálóbb, mint a chiamag.

Az optimális omega 3, omega 6 és 9 zsírsavak megfelelő arányban találhatóak meg benne.

Ezenkívül tökéletes fehérjeforrás, amely mind a 20 aminosavat tartalmazza.

A kendermag tartalmaz egy nagyon jól felszívódó fehérjeformát, amelyet nem találtak meg más ételekben, ez az Edestin globulin, amely elősegíti a DNS helyreállítását.

Szintén magas a gamma-linolénsavban, amely nélkülözhetetlen az egészséges hormontermeléshez.

Magas rosttartalmának és a prebiotikumoknak köszönhetően táplálja a bélrendszerünkben található jótékony baktériumokat!

Orvostudomány

Mivel az omega-3 zsírok és a GLA tökéletes zsírsav-profilja miatt a kendermag természetesen segíti a gyulladás szintjének egyensúlyát és erősíti az immunrendszert.

A British Journal of Cancer közzétett tanulmány megállapította, hogy a kender (kannabisz) virágzatában levő THC megállíthatja és visszafordíthatja a multiforme glioblastoma-t (az agyrák halálos formája).

A Breast Cancer Research and Treatment folyóiratban közzétett tanulmány szerint a THC javította az előrehaladott stádiumú mellrák állapotát.

Egy német tanulmány hasonló bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy a kender (kannabisz) gátolhatja a rák növekedését és az áttéteket, különösen tüdőrák esetén.

Két másik tanulmány pedig arra utal, hogy a kendermag javíthatja a szív-érrendszeri egészséget és megfordíthatja a magas vérnyomást.

Link itt és itt!

Segítsd munkánk egy megosztással! Köszönjük!

forrás: Magyar Kannabisz Egyház, Kenderdomb

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük